Tutunul

Tutunul a fost una dintre descoperirile făcute de marinarii spanioli ajunşi în “Lumea nouă”. Este vorba de o plantă solanacee, Nicotina Tabacum din a le cărei frunze se obţin mai multe sortimente destinate consumului: ţigări, ţigări de foi, trabuc, tutun de pipă, tutun de mestecat, praf de tutun, etc.

Tutunul nu a constituit o problemă de sănătate publică până la inventarea, odată cu revoluţia industrială, a maşinii de fabricat ţigări. Tehnologia de fabricare a ţigărilor a pus bazele consumului masiv de tutun care, în zilele noastre, a ajuns să fie principala cauză a deceselor din Europa. Industria de tutun a ţinut ascunse până nu demult studiile care arătau capacitatea tutunului de a genera dependenţe şi diverse probleme de sănătate.

Tutunul

Forma cea mai extinsă de consum a tutunului este cea de ţigări, în a căror fum s-au identificat aproximativ 4000 de compuşi toxici, dintre care cei mai importanţi sunt următorii:

Nicotina: substanţa care stimulează sistemul nervos central, responsabilă de efectele psihoactive ale substanţei şi de puternică dependenţă fizică pe care o generează tutunul.

Gudronul substanţa al căror efect cancerigen a fost dovedit, aşa cum este bezopirenolul şi pe care îl inhalează fumătorul, precum şi cei care convieţuiesc cu acesta într-un mediu închis şi sunt forţaţi de împrejurări să respire fumul toxic pe care acesta îl eliberează în mediul înconjurător.

Substanţe iritante: substanţe toxice responsabile de iritarea sistemului respirator datorită consumului de tutun (faringită, tuse, mucozitate).

Monoxidul de carbon: substanţa care aderă la hemoglobină îngreunând distribuţia oxigenului în sânge.

DEPENDENŢA

Dependenţa fizică şi psihică de tutun, e greu de depăşit şi atunci când fumătorul e motivat în acest sens. Când se abandonează consumul de tutun e frecventă apariţia sindromului de abstinenţă ale cărui simptome obişnuite sunt: anxietatea, iritabilitatea, insomnia, durerile de cap, oboseală, creşterea apetitului alimentar, dificultăţi de concentrare, etc. Acest sindrom care apare la câteva ore după consumul ultimei ţigări se poate prelungi pe parcursul a 7-10 zile. Dorinţa de a aprinde o ţigară se poate menţine de-a lungul multor ani.

EFECTE

Efecte psihologice

Tutunul este consumat pentru efectele pozitive, dintre care amintim:

Relaxarea

Senzaţia de concentrare facilă/ridicată

Efecte fiziologice

Diminuarea capacităţii pulmonare

Oboseală prematură

Diminuarea simţului olfactiv şi papilo-gustativ

Îmbătrânirea prematură a pielii feţei

Mirosul neplăcut al respiraţiei

Culoarea gălbuie a degetelor şi a dinţilor

Tuse şi expectoraţie, mai ales dimineaţa

RISCURI

Persoanele nepregătite să-şi dea frâu liber emoţiilor pot înfrunta episoade neplăcute, traumatizante sau sentimente ascunse. Au existat şi cazuri restrânse de morţi în urma reacţiilor negative foarte puternice la consumul de ecstasy.

În plan psihologic

Consumul de tutun determină:

Dependenţă psihologică

Reacţii de anxietate şi depresie ca urmare a suprimării consumului

În plan fiziologic

Faringita şi laringita

Dificultăţi respiratorii

Expectorate şi tuse

Ulcer gastric

Cancer pulmonar

Cancerul gurii, al laringelui, al esofagului, al rinichilor şi al vezicii

Bronşita şi tumefierea ţesutului pulmonar

Cardiopatie ischemică, infarct miocardic şi angina pectorală.

INAPOI

Contact

CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE SI CONSILIERE ANTIDROG SATU MARE
Tel./Fax 0261710900
Adresa: P-ţa 25 Octombrie, nr.1, et.11, cam. 6

 

Postări recente

Facebook

  • Ne găsiți și pe Facebook la adresa EVRICA