Plantele psihotrope

Plantele psihotrope, cunoscute ca plante etnobotanice halucinogene produc schimbări în ceea ce priveşte modul de gândire, de a percepe lucrurile din jur sau dispoziţia persoanelor care le utilizează. Plante etnobotanice au efecte similare drogurilor, inhibă emisfera cerebrală stângă unde se găsesc funcţiile ce ţin de raţionalitate şi activează emisfera cerebrală dreaptă a cărei funcţie este intuiţia.

Aproape 90% din produsele etnobotanice, vândute în magazinele de profil, prezintă pericol pentru sănătate, fiind vorba de plante cu efect halucinogen, dar şi de plante obişnuite, stropite cu substanţe interzise.

Plantele psihotope

Centrul European pentru Monitorizarea Drogurilor şi Dependenţei de Droguri (EMCDDA) a analizat componenţa celei mai des întâlnite game de produse, vândute sub denumirea de “Spice”. În urma unor cercetări care au decodificat structura moleculară şi biochimică a ierburilor, cercetătorii au descoperit că efectele halucinogene, descrise de consumatori sunt cauzate de nişte substanţe sintetice, adăugate de către producători, care poartă numele de canabinoide. Cei mai întâlniţi compuşi chimici sunt JWC-018, HU-210 şi CP47, 497.

Aceştia sunt receptori canabinoizi, care se fixează pe o celulă şi declanşează activitatea acesteia, generând un efect psihoactiv. Substanţele pot fi de sute de ori mai puternice decât THC, elementul psihoactiv din canabis. Pentru a masca adăugarea componenţilor chimici sintetici, producătorii completează amestecul cu o cantitate mare de substanţe care nu prezintă nici un risc, precum vitamina E, cafeină sau mentol. De asemenea, unele dintre amestecuri pot avea reziduuri de metale grele, periculoase pentru organism.

Aceste produse, se comercializează în special sub formă de ţigări, comprimate, pulberi, fragmente ambalate în plicuri, sub denumiri ca: Spice Gold, Genie, Pulse, Spice Diamond, Wild Opium Mix, Mojo, Sunk, Hummer, Fly Agaric Mushroom, sau plante celebre ca zorele, salvia, cornul secarei, mitragina, keraton, etc.

Folosirea plantelor psihotrope a crescut puternic în societăţile occidentale moderne. Principalii consumatori de produse etnobotanice din România sunt adolescenţii sau adulţii tineri, iar în cazul celor care au început să consume produse etnobotanice s-a constatat o degradare fizică şi psihică în trei luni de la începerea consumului.

Consumul de etnobotanice este mai periculos decât cel de droguri, pentru că nu sunt cunoscute efectele pe care aceste produse îl pot avea şi, prin urmare, medicii nu ştiu ce tratamente pot aplica.

EFECTE

Plantele etnobotanice halucinogene pot acţiona asupra organismului în diverse moduri. Pe termen scurt, persoana care a utilizat aceste produse poate resimţi diverse.

Efecte psihologice

Râs fără motiv, euforie, relaxare;

Imposibilitatea de a se concentra, probleme de raţionament logic;

Iluzii senzoriale;

Distorsiuni spaţio-temporale;

Halucinaţii;

Viziuni, iluzia de ieşire din corp, senzaţia de moarte iminentă;

Rememorarea amintirilor uitate;

Senzaţie de omniscienta (persoana care se crede autocunoscătoare), clarviziuni;

Sentiment de depersonalizare

Frică, angoasă, tristeţe, paranoia, etc.

Efecte fiziologice

Senzaţie de greaţă şi vărsături

Încetinirea ritmului cardiac

Hipotensiune arterială

Hipertermie: transpiraţie excesivă

Dilatarea pupilelor

Tremurături ale corpului

RISCURI

Anumite persoane au halucinaţii foarte grave care pot deveni extrem de periculoase atât pentru ele, cât şi pentru cei din jur.

INAPOI

Contact

CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE SI CONSILIERE ANTIDROG SATU MARE
Tel./Fax 0261710900
Adresa: P-ţa 25 Octombrie, nr.1, et.11, cam. 6

 

Postări recente

Facebook

  • Ne găsiți și pe Facebook la adresa EVRICA