Ecstasy

Face parte din categoria drogurilor de sinteză. În general este vorba de compuşi ai amfetaminelor, la care se adaugă diverse substanţe care determină efecte mai mult sau mai puţin halucinogene. Se comercializează sub formă de pilule sau comprimate, de culoare maro, albe, roz sau în culori combinate: roşu cu negru, sau roşu cu galben. Pe suprafaţa pilulei se imprimă diverse ilustraţii sau semne care folosesc la identificarea acestora. Pilulele Ecstasy au fost descoperite în 1912, în laboratoarele farmaceutice Merck, căutându-se un medicament care să inhibe apetitul alimentar.

Ecstasy

Deşi sunt mai multe substanţe ce intră în această categorie, ne vom referi la cea uzuală, cunoscută ca Ecstasy sau MDMA. Împreună cu alte substanţe din aceeaşi familie chimică (Eva “pastila iubirii”) a contribuit la răspândirea chimiei psihoactive, deschizând calea pentru alte substanţe care au urmat: ketamina, GHB, etc. Ecstasy a fost experimentat în anii ”50 de armata americană, în timpul cercetărilor pentru descoperirea unui medicament care să faciliteze dezinhibiţia. Ulterior, în plină perioadă de efervescenţă a mişcărilor culturale şi psihedelice, a făcut obiectul experimentelor unor psihologi şi psihiatrii nord - americani care bănuiau că ecstasy-ul ar fi avut capacitatea de a înlătura depresiile pacienţilor. În anii `80, atât această substanţă cât şi altele înrudite cu ea, au cunoscut o perioadă de apogeu în ceea ce priveşte consumul.

În cazul drogurilor de sinteză, pe parcursul a mai mulţi ani s-a vehiculat ideea că cei ce le consumă se abţin de la consumarea altor droguri, limitându-se la consumul pilulelor cu mari cantităţi de apă. Studiile arată că cei care consumă aceste droguri au un profil psihoactiv ridicat, înţelegându-se prin această obişnuinţă de a consuma în combinaţie diferite alte substanţe ca de exemplu alcoolul, tutunul, haşişul şi, nu rareori, cocaina.

Ecstasy poate fi regăsit şi sub formă de praf şi ocazional sub formă de cristale.

DEPENDENŢA

Deşi nu există riscuri de dependenţă fizică, se poate dezvolta o uşoară dependenţă psihică faţă de senzaţiile de euforie şi linişte, existând şi o scurtă perioadă de toleranţă după consumul de ecstasy.

EFECTE

Efectele unei doze moderate se declanşează după 20-60 de minute (uneori şi după doua ore, dacă utilizatorul are stomacul plin) de la consum. Efectele durează în jur de 3-4 ore atunci când se administrează oral, iar la mulţi oameni există o perioadă suplimentară de 2-6 ore în care nu reuşesc să adoarmă şi în care resimt o diferenţă perceptibilă faţă de realitatea de zi cu zi.

Efecte psihologice

Sociabilitate, Empatie, Euforie, Stimă de sine crescută

Dezinhibiţie

Apetit sexual crescut

Locvacitate

Nelinişte psihomotorie, Stare de confuzie, Extenuare, Stare de oboseală

Efecte fiziologice

Tahicardie, aritmie, hipertensiune

Uscăciunea gurii

Transpiraţie abundentă, Frisoane

Deshidratare, Hipertermie

RISCURI

Persoanele nepregătite să-şi dea frâu liber emoţiilor pot înfrunta episoade neplăcute, traumatizante sau sentimente ascunse. Au existat şi cazuri restrânse de morţi în urma reacţiilor negative foarte puternice la consumul de ecstasy.

În plan psihologic

Riscurile cele mai grave sunt:

Crize de panică şi anxietate

Tulburări depresive

Alterări psihoactive, schimbarea rapidă a stărilor emoţionale

În plan fiziologic

Consumul cronic de cocaină poate provoca:

Creşterea însemnată a temperaturii corpului, Aritmie, Convulsii

Insuficienţă renală, Insuficienţă hepatică

Hemoragie, Tromboze, Afecţiuni cerebrale

INAPOI

Contact

CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE SI CONSILIERE ANTIDROG SATU MARE
Tel./Fax 0261710900
Adresa: P-ţa 25 Octombrie, nr.1, et.11, cam. 6

 

Postări recente

Facebook

  • Ne găsiți și pe Facebook la adresa EVRICA