Cocaina

Cocaina provine de la arbustul a cărui denumire botanică este Erytroxilon coca. Se cultivă, în cea mai mare parte, în ţări din platoul Munţilor Anzi (Bolivia, Columbia, Peru) unde există consum tradiţional. Frunzele de coca, erau folosite pentru combaterea senzaţiei de foame şi oboseală, fie prin mestecare, în combinaţie cu cenuşă sau praf de cretă, fie prin ingurgitarea unor decocturi, infuzii sau prin fumare. Culturile indigene din ţările producătoare foloseau coca cu caracter ritual cât şi pentru proprietăţile sale “energizante”, care permiteau desfăşurarea unor munci fizice de o excepţională dificultate.

Cocaina

După ce s-a reuşit izolarea principiului activ la sfârşitul secolului XIX, au apărut alte forme de consum deosebit de nocive pentru consumator. Iniţial, cocaina a fost folosită în scopuri terapeutice, pentru tratarea unor boli, iar mai târziu, începând cu anul 1884, ca anestezic local. De-a lungul primilor ani ai secolului XX, principiul activ al plantei de coca s-a utilizat drept component în realizarea băuturilor tonice precum vinul Mariani sau chiar Coca-Cola.

Frunzele de coca, supuse diverselor procese de prelucrare chimică dau naştere mai multor derivaţi:

Clorhidratul de cocaină: forma principală de consum în Europa, cunoscută popular drept cocaină se prezintă sub forma unei pulberi cristaline, de culoare albă, asemănătoare zăpezii, fapt care i-a atras denumirea de “zăpadă” (pudra, gheaţă, Albă ca Zăpada).

Sulfatul de cocaină (pasta realizată din praful de coca) care se fumează în combinaţie cu tutun sau marijuana.

Cocaina sub formă de cocoloaşe sau pietricele se numeşte crack şi se fumează în pipe speciale din sticlă sau în recipiente din plastic. Crack-ul este si injectabil.

Speed-ball-ul este un amestec de cocaină cu heroină.

Cocaina bază se obţine din Clorhidratul de cocaină (cocaina pudră) printr-un proces ce cuprinde mai multe etape; se fumează în combinaţie cu tutunul. Cocaina se consumă în general inhalată, prin aspirarea nazală a prafului.

Cocaina se consumă în general inhalată, prin aspirarea nazală a prafului aşezat în formă de “linii” sau de “doze”, printr-un cornet înfăşurat într-o canulă.

DEPENDENŢA

Dependenţa psihică de cocaină, este una dintre cele mai puternice dependenţe provocate de droguri; Crack-ul este mult mai periculos decât cocaina, pentru că poate produce dependenţă psihică de la prima folosire. Nu există fumători de crack ocazionali.

EFECTE

Cocaina are efecte stimulatoare de scurtă durată; absorbţia sa uşoară face ca aceasta să ajungă la creier rapid, provocând efecte imediat după prizare şi durează maxim 30 de minute. În cazul crack-ului şi al cocainei injectabile, efectele sunt mai rapide, mai intense, dar mult mai scurte, motiv pentru care consumatorii se injectează foarte frecvent.

Efecte psihologice

Euforia

Locvacitate

Creşterea sociabilităţii

Accelerare mentală

Hiperactivitate

Apetit sexual crescut

Efecte fiziologice

Diminuarea stării de oboseală

Reducerea somnului

Inhibarea apetitului alimentar

Creşterea presiunii arteriale

RISCURI

În urma încetării folosirii, consumatorul resimte oboseala sau chiar epuizarea şi poate suferi de insomnie sau disconfort fizic şi emoţional extrem. Toate acestea se manifestă în simptome fizice, cum ar fi diaree, vomă, tremurături, anorexie, transpiraţie, insomnie.

În plan psihologic

Consumul cronic şi abuziv de cocaină , poate provoca importante tulburări psihice, simptome de tip paranoid şi depresie;

Suprimarea consumului, după o perioadă prelungită, poate genera efecte inverse de: somnolenţă, depresie, iritabilitate, letargie, intenţii suicidale.

În plan fiziologic

Consumul cronic de cocaină poate provoca:

Dorinţa de a consuma mai multă cocaină

Pierderea apetitului alimentar

Insomnie, senzaţie de frig

Perforarea septului nazal

Patologii respiratorii; sinuzită şi iritarea mucoasei nazale;

Risc de infarct/hemoragii cerebrale

Cardiopatia ischemică.

INAPOI

Contact

CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE SI CONSILIERE ANTIDROG SATU MARE
Tel./Fax 0261710900
Adresa: P-ţa 25 Octombrie, nr.1, et.11, cam. 6

 

Postări recente

Facebook

  • Ne găsiți și pe Facebook la adresa EVRICA