Alcoolul

Alcoolul este drogul cel mai consumat în mediul nostru socio-cultural, generând cele mai multe probleme sociale şi de sănătate (accidente de trafic şi de muncă, atitudini agresive, probleme de sănătate, alcoolism).

Alcoolul este un depresor al sistemului nervos central care diminuează progresiv funcţionarea centrilor cerebrali superiori, producând dezinhibarea comportamentală şi emoţională. Nu este un stimulent aşa cum se crede deseori, euforia iniţială datorându-se faptului că prima fază a acţiunii inhibitoare se produce asupra centrilor cerebrali responsabili cu autocontrolul.

Alcoolul

Alcoolismul are mai multe forme şi alcoolicii sunt de mai multe tipuri. O clasificare psihiatrică îl împarte în:

Alcoolismul alfa, care presupune o dependenţă psihică faţă de alcool la care subiectul recurge “simptomatic” şi episodic, în situaţii de stres sau ca urmare a unor suferinţe fizice, cu scop tranchilizant şi euforizant; există posibilitatea abţinerii, consumul nu este progresiv, se menţine controlul, nu apar fenomene de sevraj;

Alcoolismul beta, care presupune o perioadă îndelungată de ingestie, care are drept urmare apariţia unor complicaţii somatice (digestive, hepatice, neurologice), a unui deficit nutriţional; consumul de alcool se face în virtutea unor obiceiuri socio-culturale, sistarea lui este posibilă şi de obicei lipsită de tulburări de sevraj;

Alcoolismul gamma, care presupune o dependenţă fizică certă, sistarea consumului determinând simptomatologie de sevraj; creşterea toleranţei faţă de alcool duce la consum progresiv cantitativ, apare pierderea controlului asupra cantităţii ingerate; comportamentul bolnavului are implicaţii socio-familiale importante;

Alcoolismul delta, care semnifică consum continuu de alcool, reducerea sau suprimarea lui pe termen foarte scurt (1-2 zile) ducând la apariţia simptomatologiei de sevraj;

Alcoolism epsilon, este caracteristic celor care simt o nevoie bolnăvicioasă de a bea, numită şi dipsomanie gravă.

Distilarea a fost inventată în secolul VII de alchimiştii arabi de la care provine şi numele substanţei al-kohl. La ora actuală, acestea s-au răspândit în toată Europa. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, nu există o cantitate de alcool consumată care să nu prezinte riscuri.

DEPENDENŢA

Alcoolul determină dependenţă psihică şi fizică puternică. Dacă nu este tratat corespunzător, sindromul de abstinenţă, caracterizat prin tremurături, anxietate, insomnie, greaţă, tahicardie şi hipertensiune determină o tulburare psihică gravă, denumită delirium tremens.

EFECTE

Depind de diverşi factori:

Vârsta (este dăunător consumul de alcool în timpul procesului de creştere al organismului)

Greutatea (alcoolul afectează mai mult persoanele cu greutate scăzută)

Sexul (din cauza unor factori fiziologici, toleranţa la alcool este mai scăzută la femei decât la bărbaţi)

Calitatea şi rapiditatea ingestiei (cu cât se ingerează rapid o cantitate mai mare de alimente, cu atât intoxicaţia este mai mare)

Ingestia simultană de alimente (stomacul plin, mai ales de alimente grase, duce la intoxicaţie)

Asocierea cu băuturile carbogazoase (tonice, Coca Cola) accelerează intoxicaţia.

Efecte psihologice

Dezinhibiţie; Euforie; Relaxare; Creşterea sociabilităţii; Dificultăţi de exprimare; Dificultăţi în asocierea ideilor în mod coerent; Lipsa coordonării mişcărilor.

Efecte fiziologice

Depind de cantitatea prezentă în sânge:

0,5 g/l—euforie, supraevaluarea facultăţilor mentale şi diminuarea reflexelor

1 g/l—dezinhibiţie şi dificultăţi de exprimare şi coordonare a mişcărilor

1,5 g/l—stare de ebrietate, cu pierderea autocontrolului

2 g/l—incoerenţa în vorbire şi somnolenţă

4 g/l—comă

5 g/l—deces prin paralizia centrilor respiratorii şi vasomotori.

RISCURI

În plan psihologic

Deficienţe de memorie

Dificultăţi cognitive

Demenţă alcoolică

În plan fiziologic

Gastrita

Ulcerul gastro-duodenal

Ciroza hepatică

Cardiopatia ischemică

Toleranţa şi dependenţa fizică

INAPOI

Contact

CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE SI CONSILIERE ANTIDROG SATU MARE
Tel./Fax 0261710900
Adresa: P-ţa 25 Octombrie, nr.1, et.11, cam. 6

 

Postări recente

Facebook

  • Ne găsiți și pe Facebook la adresa EVRICA